Tips og tricks

Ups! Dieselolie i vandtanken

På sommerturen 2014 var vi så uheldige at hælde dieselolie i vandtanken på vores båd. Hvad gør man med 200 liter dieselolie i vandtanken??? Vi forsøgte rigtigt meget, men nedenstående virkede på vores tank (500 liter ståltank)

  1. Få en slamsuger til at fjerne den værste blanding af diesel og vand (dieselolie skal ikke udenbords, heller ikke under de efterfølgende skyldninger.  Sæt en vandslange på en vandhane om bord og den anden ende af slangen til en kloak i land)
  2. Tøm tanken, hæld 5 l madolie på tanken og fyld tanken op med vand.
  3. Tøm tanken igen og lav derefter “bundskyl” et kvartes tid, dvs. tap vand af lige så hurtigt, som det hældes på.
  4. Hæld en flaske opvaskemiddel på tanken og fyld med vand.
  5. Tøm tanken og skyld grundigt efter med vand.
  6. Gentag 2.-5. til det sidste vand absolut ikke lugter af diesel (vi gentog 4 gange)
  7. Lav et par ekstra rensninger med opvaskemiddel.
  8. Rens efterfølgende tanken med et tankrensningsprodukt.

Opskriften blev (efter, at vi havde prøvet næsten alt) lavet af en kemiker. Ideen er, at madolie er blandbar med dieselolie, og madolie kan, i modsætning til dieselolie, skylles ud med vand tilsat opvaskemiddel.

Efterskrift:

Hvis tanken er udstyret med store inspektionsluger, er det nemmeste sikkert at lave en manuel rengøring af tanken. Og hvis den oven i købet kan tages ud, bliver det endnu nemmere.

Vær opmærksom på, at ikke alle vandpumper tåler at pumpe vand med dieselrester. Vi måtte købe en ny vandpumpe undervejs.

Teakdæk

Jeg (Poul) forsøgte i nogle år med Hempels teaksealer, men efterhånden fik jeg sorte plamager i overfladen, der kun kunne fjernes med sandpapir.

Nu bruger jeg Boracol om foråret og linoliesæbe tilsat en smule titaniumoxid en gang om måneden. Titaniumoxid beskytter mod UV-stråling. Behandlingen giver et flot lyst dæk, når det er tørt, og et lysegråt dæk når det er vådt.

Dækket har en let fedtet overflade som med gummisåler er mere skridfast end rå teak, men med bare tæer er det en smule mindre skridfast end rå teak.

Tilsyneladende er der kun minimal slidtage med denne behandling, men jeg har kun brugt den i fem år, hvoraf et år sydpå, så erfaringsgrundlaget er ikke så stort.

2 dl linoliesæbe + en teskefuld titaniumdioxid opløses i 1,5 l kogende vand og omrøres meget grundigt (jeg bruger en stavblender) omrøringen skal være så grundig som mulig for at få titaniumdioxiden til at blive helt findelt(malere snakker om at rive titaniumdioxiden). Blandingen fortyndes med koldt vand til 6l

Dækket vaskes med blandingen med en let opvredet klud. Det skal tørre helt ind, derefter spules båden grundigt. Jeg laver to tre behandlinger om foråret, derefter ca en gang om måneden.
Efter første behandling er båden lidt blakket, men det forsvinder efter 2 eller 3 behandlinger.

Titaniumdioxid bruges som farvestof af malere og bolchemagere, og er det aktive stof i babysolkrem. Det koster ca 100 kr pr kg (som meget fint pulver), det ville være meget mere effektivt hvis det kunne skaffes som nanopartikler, men det har jeg kun kunne finde til industribrug.