Teakdæk

Jeg (Poul) forsøgte i nogle år med Hempels teaksealer, men efterhånden fik jeg sorte plamager i overfladen, der kun kunne fjernes med sandpapir.

Nu bruger jeg Boracol om foråret og linoliesæbe tilsat en smule titaniumoxid en gang om måneden. Titaniumoxid beskytter mod UV-stråling. Behandlingen giver et flot lyst dæk, når det er tørt, og et lysegråt dæk når det er vådt.

Dækket har en let fedtet overflade som med gummisåler er mere skridfast end rå teak, men med bare tæer er det en smule mindre skridfast end rå teak.

Tilsyneladende er der kun minimal slidtage med denne behandling, men jeg har kun brugt den i fem år, hvoraf et år sydpå, så erfaringsgrundlaget er ikke så stort.

2 dl linoliesæbe + en teskefuld titaniumdioxid opløses i 1,5 l kogende vand og omrøres meget grundigt (jeg bruger en stavblender) omrøringen skal være så grundig som mulig for at få titaniumdioxiden til at blive helt findelt(malere snakker om at rive titaniumdioxiden). Blandingen fortyndes med koldt vand til 6l

Dækket vaskes med blandingen med en let opvredet klud. Det skal tørre helt ind, derefter spules båden grundigt. Jeg laver to tre behandlinger om foråret, derefter ca en gang om måneden.
Efter første behandling er båden lidt blakket, men det forsvinder efter 2 eller 3 behandlinger.

Titaniumdioxid bruges som farvestof af malere og bolchemagere, og er det aktive stof i babysolkrem. Det koster ca 100 kr pr kg (som meget fint pulver), det ville være meget mere effektivt hvis det kunne skaffes som nanopartikler, men det har jeg kun kunne finde til industribrug.

2 Replies to “Teakdæk”

  1. Hej
    Jeg kan se at i ligesom jeg har prøvet at have dieselolie i vandtanken, men jeg kan desværre ikke finde svaret på hvilket middel i brugte til at rense tanken med. Jeg har forsøgt med noget vandtank rens, men lugten af diesel er der stadig. Vil i hjælpe med et svar.? På forhånd tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *