Vandbåren varme i båden

Pottefyr

Til opvarmning af båden bruger vi et pottefyr fra Refleks (model 2000 kv, som max afgiver 4,2 kW fordelt på luft og radiatorvand).
Pottefyret tager luften til forbrændingen fra styrehuset, hvilket giver en god tør luft. Afhængigt af udetemperaturen er luftfugtigheden i kahytten imellem 30 og 40% relativ luftfugtighed.

Fyret kører på diesel fra bådens brændstoftank og leverer varme og varmt vand (frostvæske) til radiatorer.

Efter at have fået lavet en del viderudvikling, er vi særdeles godt tilfredse med fyret.

Køling af skorstensrøret

Lavet som ekstrabestilling hos Refleks
Ved hjælp af en ventilator tvangskøles skorstensrøret med luft taget udefra. Den opvarmede luft sendes ud i badeværelset. Resultat: varmt og tørt badeværelse, mindre varmeafgivelse til det rum, fyret står i, og mindre varmeafgivelse til gråspurvene.

“Dyne” til fyret

Lavet som ekstrabestilling hos Refleks
Det valgte pottefyr giver ca. 1/3 af varmen til det rum, det står i (styrehuset), og 2/3 af varmen afleveres som varmt vand, som sendes ud i radiatorer til resten af skibet.

Vi har dels fået lavet et isoleret låg til at lægge over kogepladen, dels fået lavet et “mavebælte”, der kan dække de øverste kølehuller.

Ved at regulere: fra uden ekstra “dyne” til fuld ekstra “dyne”, kan vi regulere varmeafgivelsen i styrehuset fra blæst om natten til stille og solskin om dagen.

Elpatron i radiatorvandet

I ydersæsonen giver pottefyret for meget varme, derfor har vi på radiatorvandet indsat en elpatron, som reguleres fra en termostat.

Elpatronen er lavet af Alde, og nok mest beregnet til campingvogne, men fungerer jo ligeså fint til en båd.

Varmeveksler til motoren

Pottefyr, der som vores henter forbrændingsluften fra kahytten, er uegnet til brug under sejlads, da der let sker det, at luftstrømmen vender og røgen ender i kahytten. Vi har derfor indsat en varmeveksler imellem bådmotorens kølevand og radiatorvandet (selvfølgelig med diverse haner, så kølevandet ikke varmes op i havn). Det fungerer rigtigt godt og giver hurtigt masser af varme.

Ekstra brænder til fyret

Lavet af refleks som service reparation
Vi havde problemer med at få fyret til at brænde roligt og rent ved høj varmeafgivelse. Problemet blev løst med en større brænder til brug ved høj ydelse. Problemet er sandsynligvis skorstensafhængigt.

Ekstra cirkulation af vandet i kedlen

Lavet af refleks som service reparation
Vi har haft problemer med, at vandet i kedlen begyndte at koge ved høj ydelse uden at afgive særlig meget varme til vandet. Problemet blev løst med et lille rør, der forbedrede cirkulationen i kedlen.

De fleste pottefyr har et spiralrør i stedet for en kedel, så de har selvfølgelig ikke ovenstående problem, men vælger du model 2000kv, og skal have høj fremløbstemperatur på radiatorvandet, er det en god ide at få indsat dette rør med det samme.

Andre ting omkring installationen af pottefyr

Som cirkulationspumpe bruger vi en energieffektiv cirkulationspumpe fra et almindeligt oliefyr. Den bruger ca. 5W (220V), har vi ikke landstrøm, forsynes den fra en inverter. I modsætning til 12V pumper, er den langtidsholdbar.

Da jeg installerede radiatorsystemet, indsatte jeg haner, både til alle strenge, og til to ekstra strenge. Det ene sæt ekstra haner er brugt til varmeveksleren til motoren, det andet sæt er brugt til en ekstra radiator i køkkenet. Hanerne på de øvrige strenge har jeg været rigtig glade for, når der skulle laves ændringer/reparationer, uden dem skulle jeg havde tømt frostvæske af anlæget adskillige gange.

Links til leverandører:

Reflex olieovne
Elpatron
Varmeveksler

7 Replies to “Vandbåren varme i båden”

 1. Super spændende og godt skrevet!
  Hvad har hele jeres nuværende varme-setup kostet jer? Har i selv installeret det? Og hvilken båd har i og hvor mange kvadratmeter bolig har i?
  KH

 2. Tak for dine spørgsmål og kommentarer.

  Varmesystemet har kostet knap 200.000 kr, hvoraf 110.000 kr er gået til termoruderne.
  Varmesystemet og isoleringen har jeg selv lavet (det tog godt to vintre). Termoruderne er købt med montering.

  Vi har ca 33m2 i en Seafinn 411, men det er forkert at sammenligne antal m2 med en lejlighed i land.
  Vi har to stuer, køkken, et dejligt badeværelse, kombineret kontor og gæsteværelse (halvandenmands seng), soveværelse og et pulterrum som er indrettet i sidekahytten (oprindelig to køjer).
  En dagligdag med tre voksne vil fint kunne fungere (til daglig er vi kun to), men når børn og børnebørn holder ferie hos os, får vi det til at fungere med 5 voksne og to børn.

  1. Nogle design er geniale, enkle og ka ikke forbedres. De holder og Refleks pottefyrer et af dem. Min vidunderlige vandtårne 66 er tudsegammel, men står som en ny. Erhvervet for lidt snak og kaffe. Et normalt nedløbsrør 3″ stål er som skabt til skorsten. Man behøver altså ikke at være formuende for at være lykkelig ejer af sådan en dejlig ovn. Så venner – god jagt. Kærligst.

 3. Hej
  Jeg er igang med at reparere et centralvarme anlæg i båd og er lidt i tvivl om hvad jeg skal hælde på centralvarme strengen , når den jo skal igennem oliefyret?
  Du skriver oppe i teksten, at der er frostvæske i jeres streng er det korrekt?

  1. Allerførst beklager jeg, at vi ikke har set dit spørgsmål før nu. Og ja, der er frostvæske på, eller rettere, det var der, der er vist ikke så meget tilbage længere, da vi i lang tid kun har efterfyldt med vand. Ideen til frostvæsken kommer nok fra vores erfaring fra vintercampingvogne med vandbåren varme. Her er det glycol, der fyldes på og gør, at rørene ikke sprænges, når campingvognen står i kulden uden varme på. Nu bor vi jo i båden, så den ligger aldrig uden at der er lidt varme på om vinteren, derfor er det ikke så vigtigt længere.

 4. Kære Poul og Else! Tak for en ekstremt god beskrivelse som jeg har lagt til grund for mit valg af fyr og design af opsætning. Jeg går med refleks ligesom jer, men med en isoleret ovn der giver ren centralvarme og ingen afgivelse direkte fra ovnen. I stedet for elpatron i radiatorvandet leder jeg det igennem en spiral i min vand varmer som har et 800w 220v legeme i.. Anderledes udført, men antageligt samme resultat og så en besparelse på alde pumpe/patron som jo kan mærkes på gør det selv budgettet! Jeg har et spørgsmål som jeg håber i vil hjælpe mig med.. I skriver at i bruger en 220v cirkulationspumpe i stedet for 12v – det lyder fornuftigt, så vil i fortælle hvilket fabrikat og model i har valgt, samt evt erfaringer med denne? På forhånd tak og endnu en gang tak for denne fine blog! De varmeste hilsner Anders

  1. Hej Anders.

   Tak for de rosende ord.

   Vi bruger en Grundfoss pumpe, som bruges i almindelig varmeinstallation i f.eks. villaer. Cirkulationshastigheden kan reguleres ned til et forbrug på 3W. Den fungerer upåklageligt, en enkelt gang har den lige skullet slukkes og tændes igen. Den har siddet i båden siden 2011.

   Obs. det er en god ide med en god inverter, der starter automatisk, hvis landstrømmen bliver afbrudt, ellers koger fyret efter 1-2 minutter. Det lyder ikke godt, fyret har næppe godt af det og der går “lang tid” fra man slukker til fyret går ud. Vi har overkogningssikring på, men den har aldrig fået fået olieforsyningen til at slå fra. Vi har lavet udendørs overløb fra expansionsbeholderen, hvis alt glipper, så vi ikke får glykol/kogende vand ud indendørs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *