Elbe-Seitenkanal

3/5 19 – 5/5 19

Elbe-Seitenkanal er en kanal i Niedersachsen i Tyskland. Kanalen forbinder Mittellandkanalen med floden Elben og har en længde på 115,14 kilometer. Kanalen åbnede for trafik 15. juni 1976. Den går fra Wasbüttel mellem Gifhorn og Wolfsburg, mod nord til Artlenburg ved Elben, lidt vest for Lauenburg.
Anledningen for byggeriet var at omgå et afsnit af floden Elben og Mittellandkanalen som gik gennem DDR. Kanalens inddæmninger skulle også fungere som kampvognsforhindringer, ved et eventuelt angreb fra øst. Byggearbejdet begyndte i 1968 og blev færdigt i 1976. På sin vej måtte kanalen passere en højdeforskel på 61 meter, og dertil er der en sluse i Uelzen (løftehøjde 23 meter) samt Løfteværket Scharnebeck (løftehøjde 38 meter). Kanalens bredde varierer mellem 54 og 70 meter og en vanddybde mellem 4,0 og 4,5 meter.

Efter fredag morgen at have styr på aftalerne med GLS fik vi diesel på og sejlede ud på Elben. 4 km henne ad Elben drejede vi af og ind på Elbe Seitekanal. Bygget fra sidst i 60- erne til starten af 70-erne er det en af de nyeste kanaler og det ses både på sluserne og på fornemmelsen af motorvej.

Den første sluse var den berømte elevatorsluse, hvor store flodpramme og små lystbåde sejler ind i et badekar og løftes et anseligt antal meter i vejret for at kunne fortsætte videre på kanalen. Fantastisk anordning.

Indsejling til Scharnebeck slusen

Kort efter slusen var der et kajanlæg for småbåde ved en skov. Der lagde vi os i rolige omgivelser og nød tilværelsen lidt. Uden landstrøm og ret meget internet var det tid til at tænde op i olieovnen og spille kort. Maj er startet køligt i år.

Lørdag fortsatte vi over middag og kom igennem den anden sluse på Elbe Seitenkanal. Her kører pullerterne med op, det er nemt – hvis man altså lige kan finde ud af at få fat på sådan en. Heldigvis var slusepersonalet flinke, vi blev over højttaleren bedt om at bakke tilbage og få fat på en sådan pullert i stedet for den stige vi havde forsøgt at få hold i. Da vi først havde fat, gik det opad, langt opad i roligt tempo uden nogen som helst problemer.

Vel oppe fortsatte vi til den lille by Bodenteich, hvor der var liggeplads langs kanalen. Byen er opstået ved en borg, og borgen var i weekenden centrum for middelalderdage. Det måtte vi jo op at se, så vi fik reddet både aftensmaden, desserten og en øl og så på spændende boder. Desværre havde vi ikke fået tøj nok på, så vi gik hjem igen lidt i 21, selv om det store ”spektakel” først skulle finde sted kl. 21. 

Hjemme igen blev lanternerne slukket! De var blevet tændt undervejs på grund af regnvejr. Det er glødepærer der sidder i dem, så der blev sparet på strømmen resten af aftenen så der var strøm til køleskab og cirkulationspumpen, der sender varmt vand fra olieovnen rundt i båden. I stedet tændte vi stearinlys i vinduerne. 4. maj forstås – tilfældigt men heldigt. Og så i Tyskland af alle steder.

Søndag sejlede vi videre, der resterede stadig 50 km af Elbe Seitenkanal.

Hjælp – vi bliver beskudt – en hel bredside…

Alle billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *