Rhinen

19/5 19

Så blev vi lige sandwichbåd – overhalet både indenom og udenom på én gang

Rhinen udspringer ved Tomasee ved Oberalppasset i den schweiziske kanton Graubünden i den sydøstlige del af de Schweiziske Alper. Floden danner grænse mellem Schweiz og Østrig, mellem Schweiz og Liechtenstein og mellem Schweiz og Østrig, inden den løber ud i Bodensee, hvor den danner grænsen mellem Schweiz og Tyskland. Nord for Basel danner Rhinen grænsen mellem Frankrig og Tyskland indtil et punkt sydvest for Karlsruhe, hvorfra Rhinen løber gennem det tyske Ruhr-distrikt. Øst for Nijmegen løber Rhinen videre ind i Holland for til sidst at løbe ud ved Nordsøkysten. Den største by ved Rhinen er Köln med et indbyggertal på 1.024.373 (2012). Rhinen er med sine 1.232 km den tredjelængste flod i Europa, kun overgået af Donau (2.830 km) og Volga (3.530 km).

Rhinen er en af verdens mest populære krydstogtsfloder. Den største hindring er det 20 meter høje vandfald Rheinfall ved Schaffhausen. Der er mange legender om floden. Den mest kendte er beretningen om Lorelei, som druknede sig af kærlighed og blev til en havfrue. Hendes sang lokker ifølge digteren Heinrich Heine sømænd i døden og får skibene til at kæntre. Hendes statue kan ses på en landtange mellem St. Goar og St. Goarshausen omkring 26 km nord for Rüdesheim. Denne strækning er den dybeste og mest vanskelige at passere på Rhinen.

Rhinen og Donau dannede tilsammen det meste af grænsen Limes Germanicus, der adskilte Romerriget fra de germanske stammer fra år 83 til omkring år 260. Siden dengang har Rhinen været en vigtig handelsvej, som gjorde det muligt at transportere gods på lange afstande. De mange borge og fæstningsværker langs med Rhinen vidner om den store betydning, som vandvejen havde under Det tysk-romerske Rige.

Masser af store skibe på Rhinen

Søndag blev Rhin-sejlads. Rhin-sejlads lyder romantisk, men med 4-5 km/h medstrøm, masser af trafik – både forfra og bagfra, uroligt vand, specielt efter passage af en stor modgående fragter som sætter medløbende søer, der på grund af strømmen bliver stejle, er det så som så med romantikken. Der er nok hyggeligere på den øvre del af Rhinen. I hvert fald var det noget der skulle overstås. Vi krydsede grænsen til Holland på et tidspunt og sejlede videre til Amsterdam-Rijn kanal, hvor vi gik op til Lek-floden og lidt til højre til byen Wijk bij Duurstede, der ligger ved den gamle Rhin

Wijk bij Duurstede hed engang Dorestad og var fra 600-tallet en af Vesteuropas vigtigste handelsbyer. Siden sandede Lek til, ”Kromme Rijn” ændrede sit løb og i 9. århundrede plyndrede normannerne byen. Først i 13. århundrede opstod der på ny en by.

Wijk bij Duurstede er en lille hyggelig by. Vi var en tur på torvet og fandt en gammelkonetaske (stor indkøbspose på hjul), som vi forhåbentlig får glæde af. Vi var også hos bageren efter brød og hollandske ”karamel-vafler” og hos ostehandleren efter god ost. Der er bare stor forskel på Tyskland og Holland på osteområdet.

Alle billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *