Meuse og Namur

10/6 19 – 13/6 19

Efter Liège begynder landskabet at ligne noget af det vi har drømt om. Først i det fjerne men efterhånden sejler vi i dalen mellem mindre bjerge og byer langs floden – det er rigtig kønt.

Bedding – bådene trækkes på land sideværts, det giver god mening.
Og når det ikke kan svare sig at vedligeholde længere?…

Natten blev tilbragt ved en sluse, hvor der var helt roligt og kun en hundelufter og en enkelt kondiløber – og en pragtfuld natur.

Tirsdag sejlede vi til Namur. Vi ville en tur op at se citadellet. Mens Poul luftede hund, bankede jeg for gud ved hvilken gang hovedet ind i en af træbjælkerne, der bærer de liggende master. Denne gang føltes det dog lidt anderledes, så hun tog et par timer eller 3 på langs for en sikkerheds skyld. Så citadellet blev udsat. Onsdag regnede det, så vi bestemte os til at blive og få gang i et par af tingene på to do-listen. Her fik vi besøg af to betjente fra marinepolitiet, som spurgte om vi var blevet kontrolleret af marinepolitiet og om vi ikke  kom fra Liége? Det gjorde vi jo, og vi havde papir fra slusen, men vi havde ikke talt med nogen fra marinepolitiet om båden. Så ville de gerne kontrollere papirer og tjekke diverse. Igen så det ud til at dokumenterne fra FTLF og samling på de øvrige papirer gav pote. Vi slap med at sige ja til at have ildslukker og redningsveste ombord.

Ordforklaring: Et citadel (italiensk lille by) eller kastel er et lille, stærkt fæstningsanlæg. Det er den sidste forsvarslinje. Det kan ligge inden for by- eller slotsmuren eller være bygget ind i dem.

Endelig torsdag formiddag kom vi afsted og så det kæmpestore forsvarsanlæg på toppen af bakken mellem Meuse og Sambre.

Citadellet eller slottet i Namur er et fort i Valloniens hovedestad, hvor floderne Sambre og Meuse løber sammen. Det stammer oprindeligt fra den romanske æra, men er blevet ombygget adskillige gange. Dets nuværende form blev tegnet af Menno van Coehoorn og videreudbygget af Vauban efter angrebet i 1692. Det er blevet klassificeret som et betydeligt historisk sted i Vallonien.

Det originale citadel stammer fra 937. Det fik sin nuværende udformning mellem 1631 og 1675, da byen var under Nederlandsk kontrol. Den  seneste udvidelse kaldes Terra Nova for at skelne det fra det mindre Médiane fort bygget tilsvarende i 1542 og følgende år. Forskellige yderligere skanser blev bygget i det 18. århundrede. Fortet blev nedlagt som militær post i 1891, hvor forsvaret blev overtaget af en ny ring af forter rundt om Namur, beregnet på at forhindre byern i at bilve angrebet af artilleri. Denne ring blev forsvarspositionen i 1930’erne. Citadelet blev da anvendt som beskyttet hopeld for PFN kommandoposten.

Sammen med Dinant, Huy og Liège udgør Citadellet i Namur en del af de såkaldte Meuse Citadeller.

… hvor floderne Sambre og Meuse løber sammen.

Alle billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *