Nieuwegein og Utrecht

19/5 19 – 25/5 19

De gamle sluser i Vreeswijk

Den tidligere landsby, Vreeswijk, var placeret ved Lek-floden, nær hvor den krydses af Merwede-kanalen. Det gamle landsbycenter ved sluserne er blevet bevaret forholdsvis godt.

Den gamle sluse i Wreeswijk siges at være det ældste eksempel på en kammersluse i Europa. Dette var en vigtig nyskabelse, der startede udviklingen af den moderne kanal. Kammerslusen er grundlæggende kendetegnet ved at have to porte, hvor man tidligere kun havde én port, hvilket gjorde slusning både besværligt og farligt. Da Lek desuden normalt var på et lidt højere niveau end kanalen, der førte til Utrecht og i tider med oversvømmelse meget højere, var det med én port ikke muligt at lade både komme ind på eller forlade kanalen uden oversvømmelse af det omkringliggende land. Den ekstra port begrænsede mængden af vand, der skulle lukkes ind, da kun vandniveauet i bassinet skulle hæves.

Vi fandt ud af at vi faktisk ikke var mere end 25 km fra vores første mål Nieuwegein, hvor vi skal møde Nico fra Boatglass.eu, som vi har købt vores termoruder gennem. Vi skal have nyt glas i taglugerne i Nieuwegein og måske også nye kondensfri koøjer i agterskibet, hvis de er klar. Ellers må de vente.

Så efter frokost sejlede vi ad Lek til Nieuwegein og fik en aftale med Nico næste dag.

Nieuwegein er en kommune og by ved floden Lek i den hollandske provins Utrecht. Nieuwegein blev grundlagt den 1. juli 1971 som en planlagt by efter fusionen mellem de tidligere kommuner Jutphaas og Vreeswijk. Den nye by blev bygget til den voksende befolkning i Utrecht, og voksede hurtigt i årtierne efter grundlæggelsen.

Tirsdag fik vi pillet toppen af taglugerne af og afleveret dem til Nico som kom med kage til kaffen. Det var hyggeligt at møde ham og få en snak. Om eftermiddagen var vi på indkøb i det nærliggende supermarked.

Onsdag gik vi en tur i bydelen Vreeswijk, der var simpelthen yndigt med blomsterhaver og grønne træer ned til de gamle sluser og kanaler. Vi var også forbi Museumwerf, der dog ikke var åbent, men man kunne gå rundt på området.

Torsdag cyklede vi til Utrecht og gik en tur i den gamle bydel ved kanalerne. Virkelig charmerende. Domkirken er lidt speciel idet stykket mellem tårnet og den østlige del af kirken er væk. I stedet er der et torv.

Den ene halvdel af kirken

Selve cykelturen på 12 km hver vej var også spændende. Holland (eller Nederlandene som det rettelig hedder) er jo et land med masser af kanaler og masser af smukke blomsterhaver (og årstiden er selvfølgelig også den helt rette). Og cykelkultur. I Tyskland cyklede vi på fortovene, og bilerne behandlede cyklister som rådne æg. I Holland er der cykelstier, gerne dobbeltrettede og med hajtænder for bilisterne. Der er styr på hvem der holder tilbage for hvem, og det er oftest bilerne.

Vores famøse GLS-pakke indeholdt ikke det den skulle, da den endelig nåede retur til DK og blev åbnet, så den oprindelige afsender blev kontaktet og fik afsendt resten fra deres leverandør. Da der var styr på det fik vores datter sendt resten afsted. Denne gang ankom pakkerne planmæssigt hos Nico og fredag eftermiddag fik vi vores tagluger igen, nu med nyt fint glas, 2 pakker og – ny gasflaske med 10,5 kg gas. Så nu er der dømt fri bagning igen. Tak til Nico for hjælpen. Vi havde egentlig forstået, at vi kunne bytte vores danske letvægtsflasker i Holland, men det var åbenbart ikke tilfældet længere.

Resten af fredag og lørdag morgen fik vi lagt billeder på nettet og opdateret bloggen. Der var internet i havnen, men kun på terrassen ved klubhuset. Lørdag middag sagde vi farvel til Nieuwegein.

Alle billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *